Hebt u een vraag over de Roemeense kinderen? Misschien vindt u het antwoord hieronder. Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via het kopje 'contact'.
Jullie nodigen kinderen uit om hier bij te komen in Nederland, waarom doen jullie dit?
Deze kinderen (die vaak geen wees zijn) leven in kindertehuizen. Materialistisch komen ze vaak niet heel veel tekort, maar wel hebben ze een tekort aan geborgenheid, één op één aandacht en liefde.
Ook zijn de meeste kinderen nooit onderdeel van een gezin geweest. Ons doel is om ze weer een familie geven waar ze zich thuis voelen.
Heeft zo’n vakantie wel zin? Je stuurt het kind daarna toch weer terug?
Het kind gaat na 4 weken weer terug naar Roemenië. Toch is er iets wezenlijks veranderd; het kind heeft liefde en aandacht ervaren en weet dat het welkom is. Daarnaast weet het kind ook dat het met de kerst of in de zomer terug mag komen. Dit is iets voor de kinderen om naar uit te kijken!
Als laatste merken we bij veel inmiddels volwassen Roemenen, die in hun kindertijd naar Nederland kwamen, dat ze ontzettend veel aan deze ervaringen hebben gehad. Ze hebben hier veel dingen geleerd en bovenal het gezinsleven leren kennen. Hierdoor kunnen zij hun eigen kinderen ook opvoeden en hoeven deze kinderen niet naar tehuizen te gaan. Een vicieuze cirkel wordt doorbroken!
Kunnen wij een voorkeur opgeven voor de leeftijd, jongen of meisje?
Dit kan! U kunt uw voorkeur kenbaar maken op het aanmeldingsformulier. Wij proberen een kind en gastgezin aan elkaar te matchen, die goed bij elkaar passen.
Wat wordt er van de gastgezinnen verwacht?
Van een gastgezin wordt verwacht dat ze hun Roemeense kind een liefdevol thuis geven en ze de insteek hebben dit kind/deze kinderen ook de komende jaren uit te nodigen. Het is hierbij niet belangrijk of een gezin zelf wel of geen kinderen heeft.
U hoeft geen grote activiteiten te ondernemen. De belangrijkste activiteit is de kinderen de 'warmte' en liefde van uw gezin aan te bieden. Winkelen, spelen in het speeltuintje in de buurt, fietsen, een bezoekje aan de school van uw kinderen, meegaan naar een sportclub of zwembad, bezoek aan een supermarkt, zijn voor de meeste kinderen al heel bijzondere activiteiten.
Krijgen mensen nog wel eens een reactie terug van de kinderen die hier op vakantie zijn geweest?
Er zijn kinderen die nu al meer dan 10 jaar bij hetzelfde gastgezin komen. Sommige kinderen kunnen en hebben de mogelijkheid om door het jaar heen zelf contact te houden. Wij hopen ook dat de gastgezinnen zelf contact houden met hun kind, via de post, internet of de telefoon. Kinderen die jaren in Nederland zijn geweest en onderdeel van dit gezin zijn geworden overleggen vaak bij elke belangrijke beslissing met hun familie in Nederland.
Om hoeveel kinderen gaat het?
In de zomer komen er ongeveer 40 kinderen en met kerst ongeveer 25 kinderen.
Zowel in de zomer als met kerst komen de kinderen zo'n 4 weken naar Nederland. De kinderen komen met het vliegtuig vanuit Roemenië naar Dortmund. Daar worden ze met een bus, gesponsord door Heutink Rijssen en Nijhof Wassink opgehaald. Daarna gaan we naar zalencentrum Zandwijk, ook gesponsord, te Vriezenveen. Daar wachten alle gastgezinnen hun kinderen op.
Wat voor kinderen zijn het, uit welke omgeving/milieu komen zij?
De kinderen tussen de 4 en 18 jaar die komen wonen in kindertehuizen in de omgeving van Brasov (midden Roemenië). Ze zijn vaak door hun ouders achtergelaten in het kindertehuis, omdat ze niet voor hun kunnen of willen zorgen. Vaak zijn de omstandigheden thuis erbarmelijk. Het zijn vooral Roma kinderen. Veel kinderen hebben vaak geen contact meer met hun ouders.
Welke gastgezinnen zoekt u voor deze kinderen en hoeveel?
Wij zoeken gezinnen die bereid zijn hun gezin open te stellen voor een kind(eren). Die ze liefde en aandacht willen geven zodat het kind hierdoor weer vertrouwen in de medemens krijgt. Daarnaast willen we graag gezinnen die het kind willen begeleiden op weg naar hun toekomst. Het is belangrijk dat het kind weer het gevoel heeft dat er iemand is die om hem of haar geeft.
Hoe zijn de reacties van gastgezinnen die afgelopen tijd deze kinderen hebben ontvangen?
Een aantal citaten:
• “ik ben verliefd”
• Je krijgt veel meer terug dan je geeft.
• Als je de blije koppies ziet als ze lekker aan het spelen zijn maakt je dat intens gelukkig.
• Onze eigen kinderen leren hier ook zoveel van, dat alles niet altijd vanzelfsprekend is.
Moeten gastgezinnen aan een aantal eisen moeten voldoen?
Allereerst komen twee van onze contactpersonen voor een intake-gesprek. Zij kijken dan en proberen vooral te voelen of het gezin geschikt is. De gastgezinnen moeten een verklaring voor goed gedrag (VOG) aanvragen, zij mogen niet in aanraking zijn geweest met justitie.
Hoe zit het met de taal die ze speken, geeft dit moeilijkheden?
De jonge kinderen spreken alleen Roemeens. De iets oudere kinderen spreken ook een klein beetje Engels. In het begin is het vooral communiceren met handen en voeten. U zult versteld staan hoe snel de kinderen de eerste woordjes Nederlands leren spreken.
Zijn er verder specifieke dingen waar de toekomstige gastgezinnen rekening mee moeten houden?
Mensen moeten zich realiseren dat deze kinderen niet gewend zijn om in een gezin te leven. Sommige dingen die wij normaal vinden, zijn heel vreemd voor hun. Het belangrijkste is: laat de kinderen het normale gezinsleven zien ga niet van zwemparadijs naar pretpark.
Wat voor onkosten brengt het met zich mee?
Allereerst moet het toekomstige gastgezin de Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Deze kosten zijn voor eigen rekening.
Wij hebben enkele sponsoren die een gedeelte van de reiskosten op zich nemen. De overige kosten zijn voor het gastgezin. Dit is maximaal Eur 250,= per kind, per reis. De kinderen komen vaak zonder bagage. Dus ook het kleden van het kind is voor rekening van het gastgezin.
Krijgen de toekomstige gastgezinnen een voorlichtingsgesprek?
De gastgezinnen krijgen allereerst een intakegesprek. Voordat het kind komt hebben we nog een aantal keren contact en is er een gastouderavond.
Wat voor begeleiding is er voor de kinderen?
Er komen altijd één of twee Roemeense begeleid(st)ers mee. Daarnaast krijgt elk nieuw gezin een buddy toegewezen, die de eerste week dagelijks telefonisch contact heeft met het gastgezin. Deze buddy is ook altijd, 24 uur per dag, bereikbaar voor vragen, problemen en dergelijke. Vaak blijkt dat kleine probleempjes zo snel weer opgelost zijn en alles weer goed verloopt.
Hoe zit het met de verzekering?
De kinderen zijn medisch gezien alleen verzekerd voor kosten gemaakt op de Eerste Hulp in het ziekenhuis. Voor schade aan derden vallen ze onder uw eigen WA verzekering.
Mogen de kinderen mee op vakantie?
Samen op vakantie gaan is geen probleem, zo lang u binnen Nederland blijft. Wel willen we hiervan graag op de hoogte zijn, omdat wij moeten weten waar de kinderen verblijven. Vakantie in het buitenland is helaas niet toegestaan door de Roemeense kinderbescherming.